joi, 17 noiembrie 2011

Civilizatia  Mayasa   

Inceputurile
          Prezenta omului pe continentul american nu pare sa dateze de mai mult de treizeci pana la patruzeci de mii de ani.  Indianul american si-ar avea , asadar, obarsiile in alta parte, fapt care ar aduce o justificare in plus folosirii termenului de Noua Lume. Existenta caii de acces prin nord-vest , stramtoarea Bering, nu exclude eventualitatea unor contacte maritime posibil a se fi produs in epoci ceva mai recente, mai degraba in Oceanul Pacific decat in cel Atlantic.
Impactul olmec
          Totusi, chiar aceasta faza preclasica mijlocie va fi martora , in regiunea mlastinoasa a golfului Mexic, primei izbucniri culturale spectaculoase in Mezoamerica: aceea a olmecilor, care nu numai ca va marca multe dintre popoarele contemporane, dar al carei reminiscente vor actiona ca un stimulant, ca un puternic ferment cultural regasit, secole mai tarziu , la originea marelui avant classic , al mayasilori inclusive.Necunoscuti pana in anul 1940 , olmecii au facut obiectul unor studii foarte serioasa, ajungandu-se aproape la tendinta de a-i supraestima, atribuindu-li-se rolul exclusive de cultura-mama. Asezate intr-o regiune de terenuri joase si mlastinoase, pe inaltimi care puteau sa se transforme in adevarate ostroave in anotimpul polios , aceste centre ceremoniale fac deja dovada unei gigantice activitati de rambleiere menite sa schimbe topografia naturala. Se extragea mal din malurile rapoase pentru confectionarea de caramizi(adobes), nivelarea esplanadelor, construirea unei platforme sau inaltarea unei piramide.
Antecedentele civilizatiei maya
          Situat in punctual de intalnire a Americii de Nord cu America Centrala si avand drept axxa peninsula Yucatan, teritoriul mayas prezinta doua mari diviziuni cunoscute in general sub numele de Tinuturile de Jos. Din punctual de vedere al evolutiei sale culturale, el este divizat in trei parti. Prima o constituie zona meridionala cuprinzand Tinuturile de Sus din Guatemala, cu clima temperate si umeda, precum si fasia foarte umeda a versantului Pacific care merge din Chiapas pana in Salvador; aceasta zona sudica nu apare in perioada clasica decat in chip secundar. Tinuturile de Jos (majoritatea situate mult sub 600 m, rar depasind 100 sau 200 m) sunt divizate astfel: Tinuturile Joase din sud de la campia de coasta din Tabasco pana in Belize si Honduras, trecand prin Peten, adevarat nucleu al lumii mayase si Tinuturile Joase incluzand practice peninsula Yucatan. Aceste populatii care formau grupul mayas vorbeau, la origine , un dialect din familia triburilor totnac si zoc. Pe cand una din ramuri se desprindea de celelalte pentru a se stabili la NV de golful Mexic (devenind tribul huastec), alte grupuri incepeau sa ocupe Tinuturile de Jos dand nastere limbii yucateca precum si altor ramuri. Limba chol reprezinta limba de baza a zonei centrale, tzeltal deplasandu-se spre vest iar quiche ramanand ramura principala in Tinuturile de Sus.In faza Miraflores-faza de afirmare si consolidare culturala- se desavarseste sistemul de numeratie si scriere glifica care va juca un rol atat de important in viitorul civilizatiei maya, desi originile sale par sa se afle in afara Tinuturilor de Jos.
Zorii civilizatiei mayase clasice
          Nucleul civilizatiei mayase a pronit din imediata vecinatate a Tikal-ului si Uaxactun-ului, aflate chiar in inima padurii tropicale Peten , in Guatemala..In toata istoria omenirii exista putine exemple ale unei civilizatii aparute intr-un mediu atat de ostil ca cel al Peten-ului. Un subsol cu precadere calcaros acoperit de un start subtire de humus, cu relief incretit si adesea dificil , presarat din loc in loc cu bajos, mlastini vremelnice, cu aguadas(iazuri amenajate de om), lacuri sau lagune rare si foarte putine cursuri de ape. In sfarsit, intrerupta ici si colo de savane , o padure deasa, alcatuita din specii foarte diverse , intre care o vegetatie stufoasa , mai marunta , de aproximativ 3 metri inaltime, urmata de o patura de arbori atingand intre 30 si 50 de metri, unde predomina sapotierul, mahonul, smochinul salbatic, ramon sau arboreal de paine , copal, din care se extrage rasina, un univers vegetal animat de pasari tropicale , maimute, cerbi, tapiri, pecari si jaguari. Sa mai adaugam aici lipsa unui element extrem de important , sarea, care trebuie adusa de la mare distanta.Pe de alta parte nu trebuie uitat ca mayasii nu dispuneau decat de o tehnologie foarte limitata, comparabila cu cea din stadiul neolitic; nu cunosteau roata si nu aveau nici un animal de tractiune, nemaivorbind despre prelucrarea metalelor care le era total necunoscuta.Abia catre anul 200 i.e.n. Tikal pare sa-si fi dobandit vitalitatea suficienta pentru a aspira la monumentalitate, cu o extindere a centrului ceremonial,care intinzandu-se fara intreruperi cam vreo unsprezece secole va face din el cel mai vas oras al lumii clasice mayase. Progresele arhitecturale se vor succeda de acum incolo intr-un ritm accelerat. Catre anul 100 i.e.n. , simplul altar e acum o mareata platforma groasa de 2 metri, vizibila din Piata Mare, sustinand  sanctuare facute din material perisabil. Intre anii 150 si 250 in faza protoclasica se produce cotitura hotaratoare : declinul cetatilor Izapa si Kaminaljuyu. Acest lucru era in avantajul Tikal-ului care acum detine suprematia culturala a zonei.
Astronomia, calendarul si scrierea glifica
          Toate marile popoare din Mezoamerica s-au simtit atrase de misterul cosmosului: revenirea ciclica a fenomenelor ceresti; alternanta zilei si noptii si multe altele. Iscodind mereu astrele, au ajuns sa le calculeze miscarile cu o precizie uimitoare. Cu siguranta inca din primele secole ce preced era noastra ,aceste popoare aveau doua calendare utilizate simultan: unul(calendarul ritual) de 260 de zile impartite in 13 grupe de cate 20 de zile si altul (calendarul solar, imprecise sau civil) de 365 de zile, avand 18 grupe de cate 20 de zile , plus 5 zile adaugate si considerate nefaste. Cele doua calendare se intalneau in acelasi punct de plecare la fiecare 52 de ani. Cat priveste mecanismul efectuarii calculelor, a fost conceput un system simplu si ingenios  in baza 20  care se reducea la folosirea a doua simboluri ( punct pentru unitate si linie pentru cifra 5), precum si a unui semn in forma de scoica alungita , echivalent cu zero
Varsta de aur a mayasilor
          O data cu aceasta faza asistam, in majoritatea Tinuturilor de Jos, la o prosperitate general ace va adduce cu sine o crestere progresiva a populatiei. Departe de a fi centralizata intr-o capitala unica , puterea se polarizeaza in jurul a numeroase centre ceremoniale avand sub control un teritoriu mai mult sau mai putin intins, fie manu militari, fie printr-un joc foarte complicat de aliante dinastice sau de interese comerciale. Acum au loc numeroase progrese in agricultura , prelucrarea metalelor , acum si a celor de lux si comert.
Peninsula Yucatan
          De la maretia templelor din Tikal la opulenta din Copan, trecand prin supletea edificiilor din Palenque am enumerat centrele importante ale zonei centrale, acum e randul sa le enumeram pe cele ale peninsulei Yucatan. Astfel in regiunea arida din nord-vestul peninsulei, orasul Dzibilchaltun , cu o lunga traditie ce dateaza tocmai din perioada preclasica, isi construieste templul atat de bizar , numit al Celor Sapte Statuete, singurul edificiu prevazut cu ferestre adevarate, iar intinderea asezarii este mai mare chiar decat a Tikal-ului insusi. Acanceh isi ridica la randul sau un sanctuary inspirit dupa piramida din Uaxactun, apoi modeleaza mai tarziu in stuc o friza cu motive originare , din Teotihuacan. Coba, care poseda o impresionanta retea de drumuri albe sache-oob, construieste immense piramide cu unghiuri rotunjite asemanatoare celor din Tikal. Xcalumkin isi inalta catre mijlocul sec al VIII-lea templul Seriei Initiale. Iar mica insula Jaina, pe atunci o necropola, produce cea mai extraordinara serie de figurine din pamant ars.
Prabusirea lumii clasice
          Din motive diverse, fragilul echilibru politic si cultural se dezagrega incetul cu incetul, incepand cu Teotihuacan, pana atunci adevarat far spiritual, dar ale carui influente, foarte raspandite in radul mayasilor, nu reusisera sa altereze adanc in traditiile culturale ale acestui neam. Complexe si numeroase sunt cauzele prabusirii mayase. Ne vom multumi sa enumeram aici cateva ipoteze care ni se par cele mai plauzibile, incepand cu catastrofe naturale, precum si epidemii, seceta , inundatii, cutremure, uragane, schimbari climatice radicale etc. Dar si mai greu de analizat sunt catastrofele provocate de catre om : navaliri massive, presiuni ale grupurilor marginase , tulburari provocate de trecerea valului de migratori, razboaie interne si de cucerire. In acest dezastru multe din splendorile lumii clasice vor disparea pentru totdeauna. Doar cateva orase vor mai supravietui : Uxmal so Chichen in nord , Barton Ramie in est , Cotzumalhuapa in sud si in afara zonei mayase El Tajin din Veracruz , Xochicalco din valea raului Morelos, Cholula si Cacaxtla din valea raului Puebla.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu